Jak přečkat zimu

11.12.2019

Chladné počasí pozdního podzimu je v plném proudu a nastávající zima klepe nemilosrdně na dveře. Příroda se ukládá ke spánku. My lidé bohužel nemůžeme a musíme fungovat i nadále jako v jiném ročním období . . . 

Jak přečkat zimu z pohledu energie chladu

Nezbývá než si obléci teplý kabát, čepici, šálu a zmrzlíci i rukavice.
Krátké dny, dlouhé noci přináší málo denního světla a můžeme pociťovat únavu z nedostatku světla.

Při každé příležitosti se proto snažme pobýt venku. I obloha bez sluníčka dává více denního světla, než když jsme zavření v místnosti. Naše tělo nám bude vděčné.

Zvířata, která v zimě spí nám ukazují, jak si máme počínat. Je to vhodný čas na uvnitřnění, zastavení se, zklidnění mysli a rozjímání o sobě nebo o svých blízkých. Vnitřní postoj by měl spíše hřát než ochlazovat.

Mysleme na sebe a druhé ohleduplněji, více srdcem a nezapomínejme na své nejbližší a na ty, kteří nás mají rádi a pomáhají nám.

Zima je dobré období pro setkávání se s přáteli nebo i návštěvu různých společenských akcí.

Například u Eskymáků jsou živočišné tuky v jídelníčku naprostou nezbytností, jinak by nepřežili. Podporují si tím slezinu, která ovládá chlad v těle. Nejíst maso v zimě je zcela nevhodné, protože maso nás zahřívá, obsahuje vitamíny skupiny B, minerály a kvalitní lidskému tělu podobné bílkoviny.

To přináší radost, která náleží živlu ohně a je pro zimu potřebnou energií.
V lednu, kdy je vládcem země a chlad a my nemůžeme spát jako medvědi, je ideální doba pro sportování. Rovněž si dodáme teplý oheň a živel země se nezablokuje.

Nejvíce však hřeje láska, to je známá věc a přitulit se k milované osobě je snad největší teplo, které si můžeme v zimě dopřávat. Nezapomínejme tedy na lásku.

Bruffen nebo moudrost?

Mám ráda moudrosti našich předků. A o zimě se říká: "Choď brzy spát a pozdě vstávej."

V létě je to naopak, chodit pozdě spát a brzy vstávat. Prodloužit si spánek v zimě je z pohledu zachování si zdravých energií velmi prospěšné.

Uchráníte se tak i kdejaké viróze. Sychravé počasí viry milují. Nesnášejí silný mráz a horko. Proto se při viróze nezapomeňte pořádně vypotit.

Brufenoví dospělí a děti už na to nedbají. Co také pomůže, je horká koupel nebo sprcha. Ty viry vyloženě nesnáší a brzy utečou.

A když přidáte na začátku nemoci na pár dní vyšší dávku Riboflavinu a vysoké dávky aloe vera, vir nemá šanci. Na závěr případné virózy si uvařte ledvinový čaj.

Ledvinami se poslední zbytky virů snadněji vyloučí z těla. Naši geoinženýři vymýšlejí různé šílené směsi do chemtrails, a tak každý rok zabírá na zimní zásypové virózy a chřipky něco jiného.

V každém případě se snaží poškodit naši DNA. Vloni zabraly přípravky
na chlamydie (Chlamynyl), předloni stříbro a před 3 roky obyčejný lysin.

Letošní zima bude ohledně virů podobná té loňské.

Protivirová imunita je ve slezině. Slezina chrání tělo před chladem. Miluje mdlou chuť´. Vyhněte se proto v chladném počasí příliš pikantním a kořeněným jídlům.

Slezina má také ráda sladké a tuky. Se sladkým zacházejte opatrně spíše bez rafinovaného cukru a umělých sladidel.

Často používané umělé sladidlo se s ukrývá i pod přírodním názvem fruktózo-glukózový sirup. Nahraďte je přírodním cukrem, medem či sušeným ovocem. Jsou to pomalé cukry, který váš mozek ocení.

Sádlo versus rostlinný olej

Jíme zdravě, nebo se cpeme Omega6?

Při viróze také vynechejte mléčné výrobky a jezte méně než obvykle.
Kvalitní živočišné tuky jsou ideální, obsahují více prospěšných Omega 3 kyselin.

Rostlinné tuky mají více Omega 6 kyselin a těch máme všichni pořádnou nálož.

Například u Eskymáků jsou živočišné tuky v jídelníčku naprostou nezbytností, jinak by nepřežili. Podporují si tím slezinu, která ovládá chlad v těle. Nejíst maso v zimě je zcela nevhodné, protože maso nás zahřívá, obsahuje vitamíny skupiny B, minerály a kvalitní lidskému tělu podobné bílkoviny.

Slezina preferuje teplé pokrmy, vývary a ke snídani sladkou kaši s ovocem nebo s nepraženým kakaem, medem a ořechy. Dopřeje si občas tuto dobrotu.

Omezení zelených salátů, paprik, okurek a jiné zelené zeleniny bez tepelné úpravy pomůže zvládat chladné dny, protože vás nebudou zbytečně ochlazovat. Ponechte si je raději na léto.

Jíst tuto zeleninu v menším množství je možné v době oběda. Kysané zelí je výborné, podpoří v zimě hodně zatížená játra. I kyselá okurka napomůže játrům.

Energeticky teplou zeleninu můžete jíst i syrovou. A jak ji poznáte? Má teplou barvu - žlutou, oranžovou, červenou. Výběr nechám na vás. Všechna taková zelenina je více než vhodná.

Ovoce je obecně energeticky teplejší než zelenina a dopřejte si ho. Citrusové plody konzumujte s mírou, působí sice dezinfekčně, ale velmi ochlazují organismus.

Hlavně u dětí buďte opatrní, mohly by stonat z přemíry chladu. Při kašli zahleňuje banán, lepší je hruška, která posílí energeticky plíce.

V kostce jsem shrnula, jak vnímat energii zimy a přistupovat k ní.

Používejte také svojí intuici, která vás povede. Věřím, že váš přístup dokážete očistit od nevhodných stereotypních vzorců.

Užívejte si krásného byť chladného období nastupující zimy ve zdraví a v lásce!

vaše Marie